keskiviikko 28. helmikuuta 2018

The Art of Coco

Muutama viikko sitten saatiin Disney Pixarin Coco teattereihin täällä Suomessakin ja minä pääsin vihdoinkin lukemaan tämän ihanan taidekirjan, joka on joulukuusta lähtien odottanut kirjahyllyssäni. Tai no myönnettäköön että selailin kirjan kyllä muutamaan kertaan läpi elokuvaa odottaessani, mutta nyt uskalsin lukea tekstitikin kun ei tarvinnut pelätä juonipaljastuksia.

Ja nyt kun olen elokuvan nähnyt ( se oli aivan ihana! ) ja kirjan saannut luettua, ajattelin että esittelen tämän ihanuuden teille, jos joku on vaikka miettinyt kirjan ostamista itselleen. Postaus sisältää pienen pieniä juonipaljastuksia jos et tiedä lainkaan mistä Cocossa on kyse, mutta jos olet trailerin nähnyt niin sitten voit huoletta lukea tämän esittelyn, vaikka elokuva olisi vielä katsomatta. Suosittelen tosin kaikille erittäin lämpimästi! Kerrassaan ihana elokuva.




"The Art of Coco" (2017) kuuluu samaan Chronicle books -sarjaan kuin muutkin Disneyn "The Art of" -kirjat. Tämä ihana 162-sivuinen teos kätkee sisälleen huiman määrän taidetta tuotannon eri vaiheista ja se esitellään elokuvan juonen mukaisessa järjestyksessä. "The Art of Coco" poikkeaa sen verran muiden taidekirjojen tyylistä, että sitä ei ole jaettu selkeästi erillisiin lukuihin niin kuin aiemmat Chronicle books -kirjat ovat.

Esipuheen on kirjoittanut John Lasseter ja Cocon ohjaaja Lee Unkrich sekä apulaisohjaaja Adrian Molin ovat molemmat kirjoittaneet kirjalle johdannon. Heidän lisäkseen kirjassa päästään lukemaan koko tekijätiimin kommentteja ja kokemuksia elokuvan teosta.


Photographs by Harley Jessup, Bryn Imagire, Kelly LaMar

The shoe shop by Nathaniel McLaughlin

concept art by Ana Ramirez

Kirjassa on mielestäni tosi kiva "flow" ja sen lukee läpi todella vaivattomasti. Suuria tekstimassoja ei tässäkään taidekirjassa ole, mutta pidin todella paljon siitä että monet eri alan ihmiset ovat päässeet kirjoittamaan kirjaan ja tällä kertaa vielä hieman enemmän kuin vain yhden lauseen. Tekstit on laitettu aina sinne tänne sivujen reunaan (kuten ylä olevassa "The Land of Living" kuvassa näkyy) tukemaan aukeamalla olevia kuvia. Välillä tekstit ovat kuvista itsestään tai elokuvan kohtauksista joihin kuvat liittyvät.


Abuelita by Daniel Arriaga

Dante by Manny Hernandez

Hahmoista ei valitettavasti taaskaan nähdä kovinkaan montaa erilaista luonnosta vaan kirjassa esitellään lähinnä luonnoksia loppullisista hahmosuunnitelmista. Minusta olisi ainakin hauska nähdä niitä ensimmäisiäkin luonnoksia, joissa ei olla vielä edes kunnolla päätetty millaisia hahmojen tulisi olla vaan taiteilijat pääsevät käyttämään mielikuvitustaan.

Hahmosuunnittelun kannalta mielenkiintoisia sivuja olivat kuitenkin Riveran perheen hahmojen suunnittelu, jossa isolle perheelle on yritetty luoda yhtenäisiä piirteitä. Oli myös ihana lukea miten hahmosuunnittelussakin oli otettu kulttuuri huomioon ja mietitty esimerkiksi millaista kehonkieltä Meksikossa yleensä käytetään.



The cemetery byErnesto Nemesio, Sharon Calahan

Photographs by Matt Aspbury, Harley Jessup


Värien puolesta tämä taidekirja on varsinaista karkkia silmille, kuten koko elokuva itsekin. Itse pidin etenkin hautausmaata ja kuolleiden maailmaa käsittelevistä sivuista, jotka olivat täynnä aivan ihanaa konseptitaidetta. Kuvien tummat taustat tuovat mahtavasti kontrastia hautausmaan kynttilöille ja kukkamerelle sekä kuolleiden maailman valoille ja neonväreille.

Oli mielenkiintoista lukea millaista taustatyötä kuolleiden maailmalle oli tehty ja millaisista elementeistä se oikeastaan koostuu. Elokuvaa katsellessa ei ehkä edes osannut kiinnittää huomiota kaikkiin niihin yksityinkohtiin ja ajatuksiin, joita taidekirjassa esitellään.


Skeletons by Guilherme Jacinto, Carter Goodrich

concept art by Harley Jessup, Sharon Calahan, Shelly Wan

Imelda by Daniela Strijleva

Hector by Daniela Strijleva

Kokonaisuutena "The Art of Coco" on minusta todella ihana ja toimiva taidekirja. Ihasteltavaa taidetta on runsaasti, monilta eri taiteilijoilta ja tuotannon eri vaiheista. Tekstit tukevat kivasti kuvia ja oli mielenkiintoista lukea monipuolisesti eri tekijöiden kommentteja ja kokemuksia.

Pidin myös siitä että kirjaa ei oltu turhaan jaettu erillisiin lukuihin. Tämä juonen mukana kulkeminen tuntui paljon luontevammalta kun yllättäen kohdalle ei tullut isoja otsikkoja jakamaan lukukokemusta. Useimmat taidekirjathan muutenkin kulkevat juonen mukaan ja sisällön jakaminen lukuihin tuntuu joissakin hieman turhalta. Mielenkiintoista nyt nähdä jatkavatko tulevatkin "The Art of" -kirjat tällä samalla tyylillä.

Hehkutin myös jo moneen kertaan miten mukavaa oli lukea eri tekijöiden kommentteja ja hehkutan vielä vähän lisää. Mielestäni taidekirjoihin sopii hyvin tällainen tietoisku-tyylinen leipäteksti, jossa jokaisella tekstinpätkällä on eri kirjoittaja. Kirjoitusten kautta sai todella monipuolisen kuvan elokuvan teosta ja kun ääneen pääsivät niin ohjaaja, tuotantosuunnittelija, johtava animaattori, kulttuurin asiantuntija, käsikirjoittaja ja moni muu niin kokonaisuus on todella kattava.

Voin siis todella lämpimästi suositella tätä taidekirjaa kaikille jotka rakastuivat Cocoon tai jotka vain nauttivat inspiroivista taidekirjoista. "The Art of Coco" nousi ehdottomasti omalle TOP 5 -listalleni ja tulen varmasti palaamaan kirjan pariin useammankin kerran.


Los alebrijes by Daniel Arriaga

concept art by Sharon Calahan

concept art by Sharon Calahan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti