sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

The Art of Big Hero 6

Tällä kertaa taidekirja esittelyssä on kirja, joka on odottanut vuoroaan jo jonkin aikaa. Talvella vain tahtoi olla aina niin pimeää, että ei tuntunut löytyvän hyvää hetkeä ottaa kuvia tähän postaukseen. Eilen oli onneksi ihanan aurinkoinen ilma ja osa siitä valosta suvaitsi paistaa myös ikkunasta sisään, joten vihdoinkin sain kuvattua tämän ihanuuden.

Siispä esittelyssä "The Art of Big Hero 6" (2014)


Disneyn ensimmäistä supersankari animaatiota käsittelevä taidekirja on Jessica Juliusin käsialaa ja kuuluu Chronicle booksin julkaisemaan "The Art of" -sarjaan, kuten useimmat 2000-luvulla animaatioista julkaistut taidekirjat. Sivuja tässä ihanuudessa on 160 ja suurin osa niistä on omistettu kuville.

Koska Big Hero 6 perustuu Marvelin saman nimiseen sarjakuvaan on taidekirjaan haluttu tuoda tuota sarjakuvamaisuutta. Suurin osa teksteistä on tekstilaatikoissa sarjakuvien tapaan ja perinteistä leipätekstiä, jota taidekirjoissa yleisemmin käytetään, on hyvin vähän.




Kirja on alkutekstien jälkeen jaettu tuttuun tapaan kolmeen päälukuun: "The World of BH6", "The Characters of BH6" ja "Cinematography". Big Hero 6:n taidekirja keskittyy todella vahvasti elokuvan suunnitteluun ja design puoleen, joka oli ainakin minulle mieleen. Etenkin ensimmäinen luku jossa päästään tutustumaan elokuvan maailmaan ja San Fransokyon suunnitteluun on todella mielenkiintoinen.








Kuvia on todella monipuolisesti suunnittelun eri vaiheista ja samalla sivuilta löytyy aina tekstilaatikoita, joihin on poimittu tekijöiden kommentteja ja ajatuksia. Välillä olisi ollut mukava lukea enemmänkin tekijöiden ajatuksia, mutta toisaalta oli ihana vain tutkailla kaikkia yksityiskohtia ja hämmästellä miten kattavaksi BH6:n maailma luotiin.

Kirjasta löytyy esimerkiksi erilaisia julisteita, mainoksia, etikettejä ja logoja joita San Fransokyon kaduilla saattoi elokuvan aikana nähdä vilaukselta.

Arkkitehtuurista tai lavastuksesta kiinnostuneille kirjan alku on todellista karkkia. Kaupungin suunnittelun lisäksi käydään läpi muun muassa Hiron ja Tadashin huoneen sekä teknologiainstituutin kampusalueen suunnittelua.




Kirjan toinen luku on sitten omistettu elokuvan hahmoille ja lukua selaillessa huomaa kuinka paljon hahmoja oikeastaan onkaan. Esittely sivuille on kerätty paljon eri taiteilijoiden luonnoksia ja viimeistellympiä kuvia, mutta itse olisin mielelläni nähnyt myös niitä alkuvaiheen ehdotelmia. Nyt kirjassa tuntuu olevan vain lopullisten hahmosuunnitelmien viimeistelyjä ja pieniä yksityiskohtien muutoksia.

Mutta vaikka itse hahmoista ei kovasti eri näköisiä versioita nähdäkään, niin päästään kirjassa onneksi kurkistamaan erilaisten superpukujen suunnitteluun. Myös hahmojen "aseisiin" päästään tutustumaan hieman tarkemmin ja olikin hauska lukea miten tarkkaan esimerkiksi Kevin Nelson oli suunnitellut Honey Lemonin laukun toiminnan.






Myös Mochi-kissa on saanut oman aukeaman, vaikka sillä ei suurta roolia lopullisessa elokuvassa ollutkaan.



Luvun lopussa päästään myös kurkistamaan elokuvasta pois jääneisiin pahishahmoihin, joita olivat muun muassa Fujitas tyttöjengi. Hieman harmitti että näistä pois jääneistä hahmoista ei kerrottu kovinkaan paljon. Itseäni ainakin olisi kiinnostanut tietää millainen elokuvan juoni olisi pääpirteiltään ollut jos vaikkapa nämä tytöt olisivat terrorisoineet San Fransokyota.




Kirjan viimeinen luku "Cinematography" on vain kymmenisen sivua ja siinä keskitytään elokuvan tekniseen toteutukseen. Luvussa kerrotaan lähinnä elokuvan valaistuksesta ja esitellään Disneyn uusin renderöinti ohjelma hyperion renderer, joka mahdollisti elokuvaan realistisemman valaistuksen.






Kokonaisuudessaan kirja on mielenkiintoinen ja yksityiskohtaisia kuvia ihastellessaan saa todellakin kulutettua tunnin jos toisenkin. Itse pidin kovasti siitä että kirja keskittyi nimenomaan elokuvan taiteeseen, maailman ja hahmojen suunnitteluun, eikä niinkään elokuvan juoneen.

Välillä olisi kaivannut hieman enemmän tekstiä kuvia tukemaan, mutta toisaalta pidin tästä sarjakuvamaisesta toteutuksesta joka sopi elokuvan henkeen. Tekstilaatikoihin oli usein myös valittu teksti, joka tuki kuvia ja kertoi sen tärkeimmän ajatuksen suunnittelun takana, joten kyllä niistäkin sai paljon uutta ja mielenkiintoista irti.

Jos pidit Big Hero 6 elokuvasta, tai jos sinua kiinnostaa tutustua siihen miten elokuvan maailma, ympäristö ja lavasteet on luotu, niin suosittelen lämpimästi tämän taidekirjan hankkimista. Itselläni tämä taidekirja nousi ehdottomasti yhdeksi suosikiksi juurikin tuon ensimmäisen luvun takia. :)



4 kommenttia:

  1. Tulipa tämän kirjan esittely loistavaan saumaan, sillä olen muutaman vuoden ajan ostanut The Art of -kirjan jokaisesta uudesta Disney-leffasta, mutta tämä on jäänyt jostain syystä välistä! Herätit mielenkiintoni juuri sopivasti, joten täytyykin ehkä siirtää tämä kirja suoraan ostoslistalleni. ;)

    Ps. Ihana tuo viimeinen kuva! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa jos esittelystäni oli apua ostopäätöksen kanssa! :D Tämä on kyllä aivan mahtava "The Art of" -kirja, joten suosittelen ehdottomasti hankkimaan kokoelman jatkoksi. :)

      Ps. Eikö vain olekin! <3 Oli ihan pakko laittaa tähän postaukseen kun se on niin suloinen.

      Poista
  2. Oi! Vaikuttaapa kirja mielenkiintoiselta! Itse olen uusia Disneyn The Art of... -kirjoja katsoessani aina sivuuttanut tämän, sillä Big Hero 6 ei ole se suosikkini Disneyn elokuvista, vaikka hyvä onkin. Tekstisi perusteella kirja sisältää kuitenkin TODELLA mielenkiintoisia kuvia ja juttuja, joten pitänee minunkin hankkia kirja pieneen kokoelmaani. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että herätin mielenkiinnon kirjaa kohtaan. :) Tuntuu että moni on sivuttanut tämän, kun itse leffa ei ehkä ole tehnyt niin suurta vaikutusta. Kirjasta kuitenkin löytyy paljon ihania kuvia ja mielenkiintoisia juttuja, että suosittelen tätä lämpimästi kaikille "The Art of" -kirjojen keräilijöille. <3

      Poista