lauantai 9. tammikuuta 2016

Kirja täynnä Disneyn taikaa

Otsikosta voinee jo arvata mikä on tämän postauksen aihe. :)


Tämän vuoden kirjaesittelyt aloittaa "The Disney Book – A Celebration of the World of Disney", jonka on kirjoittanut Jim Fanning. Kirja ilmestyi loppuvuodesta 2015 ja se on 200 sivuinen tietokirja, johon on tiivistettyä Disneyn historia studion perustamisesta tähän päivään. Siinä onkin ollut aikamoinen tavoite kirjalle.

Ennen kuin kuitenkaan päästään itse sisältöön on sisäkannessa mukava lahja, joka mainitaan kannessakin. Eli:


Jokainen kirja sisältää orginaalin filminpätkän Disney * Pixarin elokuvasta Urhea tai vaihtoehtoisesti La Luna -lyhytelokuvasta, joka esitettiin Urhean kanssa. Minulle osui kolme ruutua La Lunasta, joka oli oikeastaan todella mukava yllätys, koska se on yksi suosikki lyhäreistäni. :)

Mutta sitten itse asiaan


Kirja alkaa Jim Fanningn kirjoittamalla esittelyllä, joka oli ainakin minulle koskettavaa luettavaa. Hän on hienosti tiivistänyt sanoihinsa mitä Disney parhaimmillaan on ja mitä se meille faneille merkitsee. Esittelyn jälkeen tulee yksi kirjan parhaista osista, ainakin minun mielestä, jossa studion historia esitetään aikajanoilla.

Muuten kirja on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäinen on "Drawn Disney", joka kertoo studion historiasta ja animaatioista. Tätä seuraa "Disney in Action" osio, joka keskittyy Disneyn tekemiin live-action elokuviin ja viimeinen osa on "Experience Disney", jossa kerrotaan Disneyn huvipuistoista ja niihin liittyvistä asioista kuten pinsseistä.

Sisällysluetteloakin katsomalla huomaa, että pääpaino on annettua animaatioille. Uskomattoman monta klassikkoa onkin kirjaan saatu mahdutettua, mutta monia on myös jouduttu jättämään pois.



Aikajanoille sentään ovat kaikki elokuvat päässeet samoin kuin muut studion historian merkittävimmät hetket. Itse pidän kovasti aikajanoista, ne ovat kätevä tapa saada nopealla vilkaisulla paljon informaatiota. Aikajanalle on merkitty vuosi, jonka alle on listattu sinä vuonna ilmestyneet elokuvat, jotka taas on merkitty eri värisin palloin sen mukaan millä tekniikalla elokuva on toteutettu. Historiallisesti merkittävät hetket on merkitty Mikki Hiirillä ja palkintoja voittaneet elokuvat ovat saaneet kultaisen tähden.

Ainoa asia mikä minua näissä aikajanoissa häiritsee on se, että monia animaatioita kuvaamaan valitut hahmot ovat markkinointimateriaaleista eivätkä elokuvista itsestään. Etenkin prinsessoiden kohdalla tämä häiritsee, kun janalla on käytetty 2000-luvun glitteriversioita eikä alkuperäisiä.

"The Early Years" kertoo studion perustamisesta ja ensimmäisistä animaatioista
"Burbank Studio Tour" on ennemminkin kuvakollaasi varustettuna nippelitiedolla
Nopealla selauksella kirja on sisällöltään aikamoista karkkia sillä kuvia on käytetty reilusti. Jotkut aukeamat ovat ennemmin kuvakollaaseja kuin tietokirjan aukeamia. Toki kuviin on liitetty mielenkiintoisia kuvatekstejä, mutta olisi sitä varsinaista tekstiäkin hieman reilummin saanut olla.

Hyvä esimerkki on tuo ylhäällä näkyvä "Studio Tour" aukeama, jossa varsinaista tekstiä on yksi lyhyt kappale ja loput aukeamasta on kuvia. Vastapainona ovat sitten sivut jossa tekstiä on hieman reilummin ja kuvat ovat tukemassa tekstiä kuten "The Early Years" aukeamalla.

Kovinkaan syvälle ei missään teksteissä päästä, sillä seuraavalla aukeamalla odottaa jo uusi aihe. Joillekin aiheille on annettu vain yksi sivu, mikä ainakin minusta tuntui välillä vähän turhalta.


Prinsessat ovat saaneet yhden sivun kukin lukuun ottamatta Lumikkia, joka on oikeutetusti saannut kaksi aukeamaa – vaikkakin toinen niistä on vain aukeaman kokoinen kuva kuvatekstillä. Ihan hauskaa luettavaa, mutta mitään uutta ja ihmeellistä ei ainakaan minulle näistä sivuista löytynyt. Teksteissä kuvaillaan lähinnä elokuvan juoni ja prinsessan persoonallisuus. Minua ainakin kiinnostaa aina työ animaatioiden takana, mutta siitä ei näillä prinsessa-sivuilla ole valitettavasti juuri mitään kerrottu.

"Characters with Heart" miten Pixar luo samaistuttavia ja sydämen sulattavia hahmoja
"Welcome to the Real World" miten klassikko animaatiot taipuvat live-action elokuviksi
Kirja tuntuu olevan suunnattu nuoremmille lukijoille tai sellaisille, jotka eivät ole viettäneet vapaa-aikaansa Disneyn kirjallisuutta ja dokumentteja ahmien. Kun selasin kirjaa ensimmäisen kerran, se muistutti minua lapsuuteni tietokirjoista: paljon kuvia ja lyhyitä tekstin pätkiä, jotta ne jaksaa lukea.

"The Disney Book"lta ei siis kannata odotta mitään kovin syvällistä sukellusta Disneyn historiaan, se on lähinnä pintaraapaisu monista eri asioista. Fanning on kuitenkin hyvä kirjoittamaan ja kun kirjaa ei avaa liian suurin odotuksin, on se ihan hauskaa luettavaa. Itse en paljoakaan uutta kirjasta oppinut, mutta oli se silti mielenkiintoinen ja muistin monta hauskaa nippelitietoa, jotka olin jo ehtinyt unohtaa.

Kirjan loppuhuipennuksena on vielä kurkistus tänä vuonna avattavaan Shanghain Disneylandiin, lähinnä konseptitaiteen ja mielikuvien avulla. Itse rakastuin oitis tuohon vasemmalla olevaan konseptitaidekuvaan Shanghain Disneylandin linnasta, ihana!


Kiinnostaako "The Disney Book" tai löytyykö se jo kenties kirjahyllystä? Jos joku muukin on kirjan ostanut, olisi hauska tietää mitä mieltä siitä olet ja ennen kaikkea minkä kohtauksen sait filminpätkänä? :D

4 kommenttia:

  1. Ooh, olen vähän kateellinen noista La Luna -filminpätkistä! La Luna on ehdottomasti oma suosikkini Pixarin-lyhäreistä ja olisi tosi siistiä omistaa pätkä siitä. Juuri tuon pikkulahjan vuoksi kirja voisi olla kiva hankinta, vaikka se ei taidakaan tarjota kovin syvälle menevää informaatiota mistään aiheesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin olen tosi iloinen että filminpätkääni osui kohtaus La Lunasta ja vieläpä tuollainen söpö kohtaus. :)

      Kirja itse tosiaan tarjoaa enemmän sellaisia pintaraapaisuja moniin asioihin eikä kunnollista informaatiota. Sisällysluettelosta näkeekin, että aiheita on paljon, mutta mistään ei ole juuri kahta sivua, jos sitäkään, enempää kirjoitettu. Suurin osa sivuista on myös täytetty enemmin kuvilla kuin tekstillä.

      Että ihan hauska kirja, kuvia on kiva katsella, mutta informaation takia tätä ei kannata ostaa.

      Poista
  2. Löysin tänne Paula O:n blogin kautta. :)

    Tilasin juuri tuon samaisen kirjan itselleni Amazoniltaan. 25,98 euron hinta ei tunnu pahalta noin näyttävästä opuksesta. :) Kirjasta tuskin löytyy minulle mitään uutta tietoa, mutta kaipaankin ainoastaan tuollaista yleistä fiilistelykirjaa, jota on kiva plärätä.
    Minullakin pisti ottamistasi valokuvista silmiin tuo, että aikajanoilla hahmojen kuvat ovat markkinointimateriaaleista eivätkä elokuvista. Harmi. :/

    -Maitorahka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva että löysit tänne ja toivottavasti tästä postauksesta oli jotakin apua. :)

      Tuo hinta ei ole ollenkaan paha tästä, etenkin kun on hakemassa vain kivaa kirjaa selattavaksi eikä tietotiiliskiveä. Kirjan kuvat ovat mahtavia ja tekstitkin hauskaa luettavaa, uskoisin että juurikin sellainen siis jota haluat.

      Tuo nykyisten markkinointikuvien käyttö aikajanalla on kyllä harmittava, etenkin kun osasta elokuvista on kuitenkin käytetty stillejä. Aikajana toimisi minusta paljon paremmin, jos jokaisen kohdalla olisi käytetty elokuvan omaa kuvastoa – siinä näkisi samalla miten Disney-tyyli on muuttunut ajan myötä.

      Poista